ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Υπέρταση και διατροφή


Οι άνθρωποι με υπέρταση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες σοβαρές ασθένειες. "Καθώς αυξάνεται η  αρτηριακή πίεση, αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο" εξηγεί ο Lawrence Appel, MD, MPH, καθηγητής στο Johns Hopkins της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Bloomberg. Η υπέρταση είναι θεραπεύσιμη, όμως. Ακολουθώντας μερικές απλές διαιτητικές οδηγίες, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την υψηλή πίεση του αίματος σας και να προστατεύσετε καλύτερα την υγείας σας.
Η Αμερικανική ένωση καρδιάς (American Heart Association) εκτιμά ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το ποσοστό των θανάτων που οφείλεται στην υπέρταση έχει αυξηθεί κατά 25% από το 1995. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. "Η πίεση του αίματος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, είναι ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για το θάνατο από καρδιακή νόσο», λέει ο δρ Appel. «Αν κοιτάξει κανείς τις πηγές της θνησιμότητας, οι καρδιακές παθήσεις απλά δεν έχουν πέσει στην προσοχή των διαμορφωτών της δημόσιας πολιτικής για την υγεία."
Η διατροφή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. "Υπάρχουν πολλές διαιτητικές προσεγγίσεις», λέει ο Appel. Κάθε μια από αυτές απευθύνεται σε ένα διαφορετικό παράγοντα που συμβάλλει στην υψηλή πίεση του αίματος.

Μείωση του νατρίου
" Έχει γίνει μια σημαντική εστίαση στο νάτριο, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάθε άλλη προσέγγιση που περιστρέφεται γύρω από αυτό, συνδέεται έμμεσα από μια αλλαγή στον τρόπο που τα νεφρά επεξεργάζονται το νάτριο," λέει ο Appel.  Το νάτριο λειτουργεί ως συντηρητικό, γι 'αυτό συχνά βρίσκεται σε πλεονάζουσες ποσότητες στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Για μια ατομική μερίδα, ο καθηγητής Appel συνιστά να στοχεύουμε σε λιγότερο από 200 mg νατρίου, ενώ ένα ολόκληρο γεύμα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 600 mg νατρίου. Φυσικά, όσα πιο πολλά φρέσκα τρόφιμα καταναλώνετε,  μειώνεται και η κατανάλωση του νατρίου.

Απώλεια βάρους
Η συνολική απώλεια βάρους φαίνεται να έχει μια θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Η ταχεία απώλεια βάρους, ακολουθούμενη από ταχεία ανάκτηση από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την εικόνα του σώματός σας και την ψυχική σας υγεία και μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση. Μια στρατηγική είναι να περιορίσετε τα αλκοολούχα ποτά σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες.

Η δίαιτα DASH
Μια συνολική προσέγγιση, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία είναι η δίαιτα DASH «Dietary Approaches to Stop Hypertension»  (Διατροφικές Προσεγγίσεις για την εξάλειψη της Υπέρτασης). Η δίαιτα DASH αλλάζει τον τρόπο που τρώτε, με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, και άπαχο κρέας. Αν και η δίαιτα DASH απαιτεί πολλαπλές διατροφικές αλλαγές, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σε περισσότερα γεύματα.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν την δίαιτα DASH. "Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, γνωρίζουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής», λέει ο Appel. "Η πίεση του αίματος αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινά από τη βρεφική ηλικία  και συνεχίζει με την πάροδο της ζωής". Ενώ η μερική αύξηση της πίεσης του αίματος είναι αναπόφευκτη, η  DASH έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιηθεί αυτή τη φυσική αύξηση. "Σύμφωνα με τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, αν ξεκινήσετε αυτές τις διατροφικές συνήθειες νωρίς, μπορεί να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση χαμηλή καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας”.
http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/101/benefits-of-healthy-eating/halting-
hypertension.aspx
Η βιταμίνη D ασπίδα κατά της υπέρτασηςΣύμφωνα με νέα στοιχεία έρευνας Δανών επιστημόνων η ημερήσια λήψη ενός σκευάσματος βιταμίνης D αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που έγινε στο Λονδίνο.

 Οι ερευνητές χορήγησαν τη βιταμίνη D σε 112 ασθενείς με υπέρταση για χρονική διάρκεια 20 εβδομάδων.

 Από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι 92 εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της μελέτης.

 Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη, η συστολική πίεση των ασθενών βρέθηκε μειωμένη κατά μέσο όρο 6.8 mmHg, ενώ η μείωση της διαστολικής πίεσης ήταν της τάξεως του 1.7mmHg.

 Η βιταμίνη D λαμβάνεται από τις τροφές, αλλά ένα μεγάλο μέρος της δημιουργείται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης δεν συνθέτει ικανές ποσότητες της βιταμίνης, η οποία υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια ή ο κρόκος του αυγού.

 Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως δείγμα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, και θα απαιτηθεί να επαναληφθεί συμπεριλαμβάνοντας μεγαλύτερο δείγμα ασθενών με υπέρταση ώστε το εύρημα να επιβεβαιωθεί και να γενικευθεί.

 Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έστω και υπό τους μεθοδογικούς περιορισμούς της συγκεκριμένης έρευνας, φαίνεται να ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη διαχείριση των ασθενών με υπέρταση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν και η πρόσληψη της βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία ελαττώνεται σημαντικά.

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Thomas Larsen: «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι υπερτασικοί ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη βιταμίνης D και ειδικότερα αν εμφανίζουν έλλειψή της».
 

Πηγή: Βήμα scienceΔεν υπάρχουν σχόλια: